BOOG KEUZE

Naar welke boog uw voorkeur uit gaat is heel persoonlijk en afhankelijk van een aantal factoren. Uw keuze hangt af van welke boog bij u past, waar u zich prettig bij voelt, het niveau waarop u speelt, uw lichaamsbouw en kracht en mogelijk ook het kosten plaatje.

Het belangrijkste aspect is echter de veiligheid voor u zelf en de mensen om u heen. Koop dus alleen een boog waarvan u weet dat de kwaliteit goed is en kijk u boog voor elk gebruik altijd goed na. Laat kinderen nooit alleen met een boog en richt ook nooit op mensen of dieren. Handbogen zijn geen speelgoed.

Een beginnende schutter zal zijn/haar lichaam moeten trainen om meer kracht te ontwikkelen. Begin met een lichtere boog en werk u op naar zwaardere bogen. Ook is de houding erg belangrijk. Bij een handboogvereniging of via internet kunt u zich de juiste houding aanleren. Dit voorkomt blessures. Er zijn verschillende soorten handbogen. De verschillende bogen voelen ook anders aan tijdens het schieten. Zelfs binnen een en het zelfde type kan dat verschil aanwezig zijn. Dit is kenmerkend voor de desbetreffende boog en hoeft niet storend te zijn.

Longbow:

Grote boog, gemiddeld rond de 2 meter ( ongespannen ). Ongespannen is de boog recht. Het meerendeel van de longbows hebben een terugslag die per boog kan varieren van hard tot zacht. Dat kan even wennen zijn, maar na een tijdje merkt u hier niets meer van. De boog is licht en hoe minder zwaar de pijl, hoe sneller deze weg schiet.

Recurve handboog:

Het spansysteem van deze boog is relatief eenvoudig. Het betreft hier alleen de pees die aan beide uiteinden van de lat is bevestigd. De curve zorgt voor meer snelheidsenergie in de pijl.

Er zijn verschillende categoriën recurve bogen nl. de jachtboog, de ruitersboog en de demonteerbare recurve boog. De jachtboog is een compacte boog. Een niet perfecte release bij een recurve boog zal een grotere afwijking geven dan bij de longbow. Dit komt omdat een longbow stevigere uiteinden heeft en dus minder vibreert.

Compound handboog:

Een compound boog is krachtiger, nauwkeuriger en kleiner dan een recurve boog, maar ook zwaarder en vaak duurder. Het spansysteem van de compound boog bestaat uit de pees, een aantal kabels en de wielen ( cams ). Door dit spansysteem hoeft u als schutter minder kracht te leveren. Het afschieten zonder pijl of zonder dat de pijl goed op de pees zit ( dry-fire ) is voor elke boog slecht, maar in het bijzonder voor compound bogen. De pees schiet dan van de wielen af, waardoor uw boog ernstig beschadigd. Aangespannen pees zonder pijl altijd gecontroleerd en langzaam terug over de wielen begeleiden.

Treklengte:

Een pijl met daarop de lengtemarkering kan uw treklengte bepalen en zo de lengte van uw pijlen. De kracht die nodig is om de boog aan te spannen neemt toe bij elke extra inch.

DOMINANTE OOG BEPALEN

Dit kan op een aantal manieren.

Methode 1: doel in de verte

Hou beide ogen open.

Strek u armen uit op ooghoogte, maak met uw duimen en handen een zo klein mogelijke opening in de vorm van een driehoek. Kijk hierdoor naar een voorwerp in de verte. Breng nu langzaam uw handen naar uw ogen toe terwijl u naar het voorwerp blijft kijken. Het oog waardoor u nu naar het voorwerp kijkt is uw dominante oog. Zie afbeelding

''

Methode 2: wijzen met vinger

Ga op een meter of 3-4 afstand van een persoon staan.

Wijs nu met uitgestrekte arm met uw vinger naar de neus van deze persoon terwijl u beide ogen open houdt. De andere persoon zal zien dat u uw vinger voor één van beide ogen houdt. Dit is dan uw dominante oog.